Határzárási pánik

Az utóbbi hónapok legfontosabb magyar történése a határok lezárása volt. A zár mostmár nem csak egy félkarú óriás amit könnyen kikerülnek a menedékkérők.

De mit kommunikál az állam és az mennyire fedi a valóságot? Mivel a bel- és külpolitikában más-más a helyzet, ezért célszerűbb kettészedni a kettőt.

Hazánkban

Az emberek döntöttek: az országot meg kell védeni

A nemzeti konzultáció eredményének egy mondatos összefoglalója az utóbbi időben elárasztotta az országot. Ezt persze fenntartásokkal kell kezelni, hiszen a felmérés semmiképpen sem reprezentatív, ráadásul már a kérdések is elképesztően elfogultak voltak. Kinek van szíve azt mondani, hogy ő inkább a bevándorlókat támogatná, mint a magyar családokat és a születendő gyermekeket?

Ettől még a kormánypárt szerint védekeznünk kell. Zavaros, hogy mire gondolnak, hiszen az ország nem áll háborúban senkivel, a menedékkérők is csak átvonulnának rajtunk. Ezért persze nem lehet őket támadni, itthon sajnos sokszor még a saját honfitársainknak is nyugatra kell mennie az alacsony bérek miatt, ráadásul ha választhatnánk, hogy Szerbia irányába kezdünk menekülni vagy Ausztria irányába, akkor nem kétséges, hogy a családunk érdekében mit cselekednénk.

Ami veszély lehet, az a terrorfenyegetettség, de ezek célpontja az eddigiek alapján egyértelműen nem Magyarország. Ironikus módon pont az utóbbi hónapok menekültellenes intézkedései és kijelentései miatt lehetünk céltábla.

A kvótarendszer miatt sem kell félnünk, egy közel tíz milliós ország társadalmát nem fogja felforgatni pár ezer menekült. Összehasonlításképpen egyes becslések szerint most is 30-50 ezer muzulmán él az országban, ami elég nagy szám, de még ez sem érezhető azon kívül, hogy sok a gyrosos a körúton.

Külföldön

Európa értékeit védelmezzük

A külpolitikában már sokkal tisztább az üzenet. Orbán az elmúlt időben népszerű lett külföldön, amit ő is megérzett, nem véletlen, hogy a Facebookos oldalán az angol fordítás is megjelent.

A határzár inkább egy szimbolikus lépés Európa felé: A menedékkérők tömegét nem tántorítja vissza, nem mennek kevesebben nyugatra, viszont azt üzeni a világnak, hogy az európai középhatalmakkal ellentétben mi teszünk valamit a probléma ellen. Az Európai Unió nyilvánvaló inkompetenciája miatt ez az embereknek természetesen tetszik.

Nem beszélve arról, hogy Orbán sok nyugati ország vezetőjével ellentétben ki meri mondani azt, amit az emberek egy elég nagy része gondol: Európában már így is túl sok a társadalmi feszültség a sok különböző vallás/nemzetiség miatt.

Reklámok

Szólj hozzá

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s