A Voks ’14 csendes haldoklása

Olyan statisztika mániás embereknek mint például nekem, a Voks ’14 alkalmazás kicsit kevesebb mint 2 évvel ezelőtti megjelenése hatalmas örömöt jelentett. A baj az, hogy minden jel szerint a fejlesztők lelkesedése nem tartott túl sokáig, amivel együtt természetesen az én lelkesedésem is visszaesett.

Az alkalmazás megjelenését viszonylag nagy érdeklődés övezte, ezért gondoltam írjon valaki arról is, hogy mi lett a nagyratörő tervekből.

Aktivitás

Az egyik probléma, hogy az appot 2014 első fele óta nem frissítették, a 2014-es európai parlamenti választásokról mintha tudomást sem vettek volna, az októberi önkormányzati választásokra pedig már frissítések sem voltak. A politikusi lista pedig az akkori viszonyokat tükrözi, nincsen rajta Lázár János, vagy éppen Tóbiás József sem. A Bővebb elemzés gomb egyre ritkább előkerülése mellett egyedül a Napi Voks menüpontban kapunk hetente egy-két új kérdést, de ez sem a kellő színvonalon és a kellő gyakorisággal történik meg.

Elfogultság

A tulajdonos, Abonyi Péter szerintA Voks ’14 esetében nincs sem kérdezői, sem egyéb torzítás, az emberek a valós véleményüket mondhatják el, anonim módon, egy teljes mértékben független applikáción keresztül.” Ami minden bizonnyal fontos egy ilyen alkalmazás esetében.

Azonban a gyakorlatban ezt nem sikerült megvalósítani: A kérdések alatt levő Bővebb információ gombra kattintva az utóbbi 10 kérdésből 9 darabnál egy 444-es cikkhez jutott a felhasználó, amely semmiképpen sem számít objektív forrásnak.

Sok kérdés pedig már-már iskolai elrettentő példa arra, hogy milyen egy rossz közvéleménykutatós kérdés.

Voks

Voks2

Nehezen lehet komolyan venni olyan kérdéseket, ahol a kérdező tudatja velünk a saját álláspontját a témával kapcsolatban.

A készítők pedig mindezek mellett úgy gondolták, hogy reprezentatív adatokat is kinyerhetnek a kapott adatokból. Pedig bárhogy csűrjük-csavarjuk, az adatok mindenképpen csak azokra fognak vonatkozni, akik használják ezt az alkalmazást (Még csak nem is az okostelefon használókra!). De ezzel nincs is semmi baj, nem feltétlenül szükséges a reprezentatív eredmény az alkalmazás sikerességéhez.

Az inaktivitás és a színvonal esése mögött csak találgatni lehet mi van. Kis bevétel? Kevés letöltés? Akárhogy is, egy értékes applikáció, lehetőség tűnik el lassan, amiért nagy kár.

Reklámok

Szólj hozzá

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s